De la 1 mai, serviciile medicale vor fi acordate pe baza cardului de sănătate. Bănicioiu explică ce se întâmplă daca un spital nu are cititor de carduri

Publicat: 24/04/2015, 19:00

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a transmis direcțiilor de sănătate publică o informare prin care face precizări cu privire la introducerea, din 1 mai, a obligației utilizării cardurilor naționale de sănătate pentru a beneficia de orice serviciu medical.

Persoanele care, din motive religioase sau de conștiință, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor solicita, la casa de asigurări de sănatate în evidența căreia se află, o adeverință de înlocuire a cardului de sănătate. Această adeverință are valabilitatea de trei luni.

Bănicioiu atenționează că spitalele vor fi obligate să acorde asistență medicală pacienților care prezintă card sau adeverință, chiar dacă sistemul de validare nu este funcțional.

„Vă rugăm să comunicați unităților spitalicești din raza dumneavoastră de competență că, în situația în care, la data de 1 mai, nu vor avea funcțională posibilitatea de a valida serviciile medicale prin card sau adeverință, au obligația de a nu restrânge sau respinge acordarea de servicii medicale pentru pacienții care se prezintă cu un card sau o adeverință de asigurat validă. În cazul în care utilizarea cardurilor de sănătate nu este posibilă, din culpa unității spitalicești, costurile serviciilor acordate vor fi suportate de către aceasta din venituri proprii”, a precizat ministrul Nicolae Bănicioiu, în informarea către direcții..

Din 1 mai orice serviciu medical din pachetul de bază va fi acordat pe baza cardului de sănătate, potrivit normelor metodologice de aplicare a contractului cadru, care au intrat în vigoare la 1 aprilie.

Astfel, potrivit noilor reglementări intrate în vigoare la 1 aprilie, în asistența medicală primară si in asistența medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară utilizarea cardului național de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale.

În asistența medicală ambulatorie de specialitate, pentru specialitățile clinice, cardul va fi utilizat la momentul acordării serviciilor medicale.

În asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile paraclinice utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate se face, astfel: pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sănatate se face la momentul recoltării probelor în punctele de recoltare proprii ale furnizoriilor de investigații paraclinice, iar pentru serviciile medicale paraclinice – investigații de radiologie, imagistică medicală, explorări funcționale și medicină nucleară – utilizarea cardului se face la momentul efectuării investigațiilor.

În caz de spitalizare continuă, utilizarea cardului se face la internarea și externarea din spital, cu următoarele excepții: la internare dacă este o urgență medico-chirurgicală și în caz de transfer de la un spital la altul.

Pentru furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu, respectiv îngrijiri paliative la domiciliu, utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate se face în fiecare zi în care se acordă îngrijiri.

„Cardul de sănătate este un document personal care nu trebuie înstrăinat. El nu trebuie să rămână niciodată la furnizorul de servicii medicale. Pacientul trebuie să fie conștient de faptul că fiecare utilizare a cardului de sănătate reprezintă autorizarea efectuării unei plăți din fondul de sănătate pentru un serviciu medical efectuat în numele lui”, a precizat Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Bărbat dispărut în urmă cu 27 de ani, găsit în pivnița unui vecin
×